Algemene informatie

 

Curaçao (of Kòrsou) is een eiland in het zuiden van het Caribisch gebied dichtbij de Zuid Amerikaanse kust. Het eiland, met de hoofdstad Willemstad, is één van de vier landen waaruit het Nederlandse Koninkrijk bestaat. Voorheen was het eiland deel van de Nederlandse Antillen (samen met Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius). Curaçao heeft sinds 10 oktober 2010 een status aparte als land binnen het Nederlandse Koninkrijk.

Als gevolg van haar historische ontwikkelingen kent Curaçao zeer diverse etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid is van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst (creool) die als inheems wordt beschouwd. Daarnaast zijn er ook minderheden, waarvan de voorouders oorspronkelijk uit Nederland, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Haïti, China, Venezuela, Suriname, Portugal, Aruba en andere landen afkomstig zijn.

Officiële talen zijn Papiamentu, Nederlands en Engels, waarvan de eerste het meest gesproken wordt. De meeste bewoners hebben Papiamentu als moedertaal terwijl Nederlands de officiële taal is sinds het koloniale tijdperk. Engels en Spaans zijn de talen die door een groot aantal minderheidsgroepen worden beheerst als moedertaal.

Curaçao heeft een oppervlakte van 444 km2, is 61km lang en heeft als hoogste punt de Sint Christofelberg (375m). De meest recente cijfers (2015) van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat er 156.971 personen op Curaçao wonen. Klein Curaçao is een kleiner eiland dat 25 kilometer in het zuidoosten van Curaçao ligt. Klein Curaçao is onbewoond maar het is bekend als toeristische attractie en een plek waar de vissers kunnen bijkomen tijdens een trip op zee.

Curaçao staat in de toeristische wereld bekend als een prachtige duiklocatie. Door haar kleurige koraalriffen is het onderwaterbeeld van het eiland geliefd bij duikers. De zee ten zuiden van het eiland is populair bij duikers. Vooral de zuidelijke kust heeft veel locaties die populair zijn bij de duikers. Voor liefhebbers van de natuur boven water biedt Curaçao een vegetatie die bestaat uit diverse soorten cactussen, bomen en laag struikgewas die het hele jaar door groen blijven.

Het eiland heeft een droog klimaat met een jaarlijks gemiddelde regenval van 553 mm. De meeste regen valt gedurende het regenseizoen, tussen oktober en januari. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling terwijl dezelfde passaatwinden ’s nachts warmte brengen. De gemiddelde temperatuur per jaar is overdag 31,2 °C en ’s nachts 25,6 °C.

Reisdocumenten

Toeristen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voldoende aan een geldige paspoort en retourticket. Nederlandse toeristen kunnen maximaal zes maanden op het eiland verblijven. Wil je langer op het eiland verblijven, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen. Nationaliteiten die voorkomen op de lijst van visumplichtige landen hebben een visum nodig. De kosten voor het visum bedragen 35 euro.

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen op Curaçao is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Konings (27 april), Hemelvaartsdag (mei/juni), Sinterklaas (5 december) en Kerstmis (25 en 26 december). Verder wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid op Curaçao net als heel landen in de wereld wél gevierd (in Nederland niet).

Curaçao kent verder twee eigen nationale feestdagen. Op 2 juli is het de “Dag van het volkslied en de vlag”, kortom vaak aangeduid als dag van de vlag. Je ziet de dagen vooraf veel verkopers langs de wegen die vlaggetjes van Curaçao aanbieden voor op de auto. Op 2 juli zelfs zie je dan ook veel auto’s rondrijden met één of meerdere vlaggetjes. Op 10 oktober is het de Nationale Feestdag (Dia di Pais Korsou), waarmee gevierd wordt dat Curaçao op 10 oktober 2010 een zelfstandig land werd binnen het Koninkrijk.
Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. In de regel zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel sommige supermarkten tijdens sommige feestdagen wel open zijn.

Geldzaken

De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (Nafl). Deze munt is gekoppeld aan de US dollar. Houd de koersen dus goed in de gaten. De US dollar is een algemeen geaccepteerde munt op het eiland. Veel Amerikaanse toeristen nemen dan ook niet de moeite om te wisselen en betalen liever met de US dollar. Ook de euro wordt inmiddels steeds meer geaccepteerd. In vrijwel alle winkels, restaurants en hotels kun je ook betalen met de bekende creditcards. Tevens zijn er op het eiland voldoende geldautomaten aanwezig waar je met je  creditcard of pinpas Antilliaanse guldens of US dollars kunt pinnen. Het beste is om niet van te voren geld te wisselen. Dit kan je beter op het eiland doen, omdat de koers veel gunstiger is.

Gezondheid

Op Curaçao komen geen tropische ziektes voor. Vaccinaties zijn daarom ook niet nodig. Wel is het raadzaam om goede maatregelen te nemen tegen muggen. Vooral in het regenseizoen zijn er veel muggen op het eiland.
Het leidingwater op Curaçao is van uitstekende kwaliteit. Het geproduceerde drinkwater wordt gemaakt van gedistilleerd zeewater en voldoet aan de normen van de World Health Organization.

Netspanning

Ondanks dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van 220 Volt is het grootste aanbod van de netspanning op Curaçao tussen 110-130 Volt / 50 Hz. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen. Een universele stekker is dus handig om mee te nemen. De accu’s of batterijen van elektronische apparaten zoals laptop, mobiele telefoon en fotocamera met een eigen adapter kan je normaal gesproken opladen op deze netspanning. Controleer van te voren uw adapter voor de zekerheid.

Tijdverschil

Ten opzichte van West-Europa is het van oktober tot april vijf uur vroeger. Van begin april tot eind september is het in verband met de zomertijd in West Europa zes uur vroeger. Doordat Curaçao vlakbij de evenaar ligt gaat de zon iedere dag rond  zes uur op en omstreeks half zeven weer onder.

.